CREDINFO
sugó?
Time is Up!
You have been logged out!
Close this message Re-login
Portal
Login area

News

MVHK javaslatai az új kormány számára a kkv-fejlesztésre

Ules A Magyar Vállalkozásfejlesztési Hálózat Konzorcium (MVHK) Elnöki Kollégiuma 2010. március 25-én megvitatta a magyar kkv-k helyzetét, s a kkv-fejlesztési politikákban kívánatos változtatásokat.

Az új magyar kormány részére az alábbi fejlesztési irányokat javasolja megfontolásra:

1. Stabil, hosszú távon átlátható, leegyszerűsített szabályozási, adózási és üzleti környezet kialakítása szükséges a járulék-, adó-, valamint az adminisztratív terhek jelentős csökkentésével. A hatósági ellenőrzések a szürkegazdaság és a silány külföldi termékeket forgalmazók visszaszorítására irányuljanak, a legálisan működő kkv-kat segítsék. A multik támogatását a magyar kkv-k bevonásához kell kötni!

2. A gazdaság/vállalkozásfejlesztési intézményrendszer teljes átalakítása, szakmai konszenzussal történő megerősítése szükséges: A kkv-fejlesztési intézmények tevékenységének harmonizálása; Párhuzamosságok és versenyeztetés helyett fejlesztésük és együttműködésük erősítése; Az állami intézményrendszerben létrehozott felesleges szervezetek megszüntetése. Társadalmi párbeszéd a kkv-szektor képviselőivel.

3. A fejlesztési források lényegesen nagyobb hányadát szükséges konkrét vállalkozásfejlesztési programokra, támogatásokra fordítani. Koncentráltabb és összehangoltabb támogatások nyújtása, főként a hazai tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztésére, optimalizált méretű, jól működő intézményrendszeren keresztül.

4. Új támogatáspolitikára van szükség, új módszerekkel, megalapozott szakmai megközelítéssel, új prioritásokkal. Célja: egy többszintű támogatási rendszerrel (ingyenes szolgáltatások: pl. tanácsadás, mentorálás; de minimis jellegű támogatások: pl. képzés, mikrohitel; és vissza nem térítendő támogatások) minél több fejlődőképes vállalkozás segítése! Ki kell iktatni a támogatási forrásokat piacivá konvertáló állami programokból a járadékvadász, intermedier pénzügyi vállalkozásokat, hogy a támogatás által megtermelt jövedelem a mikro- és kisvállalkozások pénzügyi megerősítését szolgálja, ne a közvetítő pénzügyi vállalkozásokét.

5. A vállalkozások 95%-át adó mikrovállalkozások támogatásában a fő hangsúlyt a vállalkozók ismereteinek, a vállalkozói kultúra fejlesztésére és forrásellátottságuk javítására kell helyezni, főként egy többszintű (alap-, és emeltszintű) támogatott tanácsadási rendszerrel, és egy hatékony non-profit elvű, minimális kamatozású mikrohitel programmal. Ehhez gyors és költséghatékony megoldás az egy időre háttérbe szorított, de közel két évtizedes tapasztalatokkal rendelkező, már bizonyítottan hatékony, integrált, hálózati szolgáltatási rendszer (Helyi Vállalkozói Központok) megerősítése.

Az MVHK Elnöki Kollégiuma által elfogadott ajánlás teljes terjedelmében letölthető itt.

MVHK_javaslatok_2010

Oldalunk hamarosan megújul. A korábban már megismert funkciók mellett új, továbbfejlesztett felületet biztosítunk Ügyfeleinknek. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, új felületünket már most kipróbálhatja a https://rpe.credinfo.hu címen!